416 pagina's
isbn 9789072703746
paperback
Omslagillustratie is een detail uit
De val van de opstandige engelen
van Pieter Breughel de Oudere
Ter toelichting bij de gekozen passage uit het boek
De ‘Paul’ uit het onderhavige fragment heeft zich van de wereld afgekeerd na zijn adolescententijd met vier studievrienden in een oud landhuis, het ‘Huis Zonder Naam’. Na bijna 25 jaar zelfgekozen eenzaamheid in een gehucht in de Belgische Ardennen neemt een van de vrienden weer contact met hem op. De misantropische dichter en filosoof raakt ernstig uit zijn evenwicht door het idee van de hernieuwde ontmoeting. In een lange flashback lezen we hoe zijn kennismaking met seksualiteit verliep, een zelfgeschreven tekst die hij als ‘autobiografisch afval’ beschouwt.
De vriend, Breteler, blijft aandringen. Hij wil dat Paul meegaat om de andere drie weer te ontmoeten. Het is een oude belofte.
Vijf studenten wonen in een vervallen landhuis. Hun mysterieuze buurman, een filosoof, daagt hen uit om op zoek te gaan naar de waarheid. De twee vrouwen en drie mannen laten zich meevoeren in confronterende experimenten over waarheid, jeugdtrauma’s en seksualiteit, gebaseerd op de ideeën van Michel Foucault.
Ze komen daarmee gevaarlijk dicht bij elkaar. Hun vriendschap kan de loodzware last van het laatste experiment niet dragen. Ze verlaten het landhuis om een eigen leven op te bouwen maar beloven dat ze elkaar na vijfentwintig jaar opnieuw zullen ontmoeten. Dat gebeurt. Een dramatische apotheose volgt.
Gevallen engelen is een meeslepend vertelde, rauwe roman over identiteit, vriendschap en de noodzaak tot verandering.
'Een engel dringt door
tot het diepst van je ziel,
haalt de verborgen waarheid
over jezelf naar boven
en openbaart die aan jou.'
[Fragment uit Gevallen engelen]
Over de auteur Almar Otten (Deventer, 1964) schrijft sinds 1999. Voordat zijn roman Gevallen engelen verscheen bij AFdH publiceerde hij elders elf thrillers. Otten is hydroloog. Sinds 2007 is hij in dienst van de gemeente Deventer.
Otten schreef een serie misdaadverhalen die zich in en rond Deventer afspelen: De Zeven Deventer Moordzaken. Er verschenen vier delen. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff publiceerde in 2011 zijn boek De Afstammeling. Het is gebaseerd op de reis die missionaris Lebuïnus aan het einde van de achtste eeuw maakte om de Saksen in het gebied ten oosten van de IJssel te bekeren. In 2012 verscheen een tweede historische thriller, Blauw Goud. In dat verhaal krijgt de historica en SAB-bibliothecaris Lineke Tesinga een zeer bijzonder veertiende-eeuws getijdenboek onder ogen. De eigenaar hoopt dat het kostbare handschrift hem de weg zal wijzen naar zijn verdwenen vader, een Wageningse bodemkundige. In 2013 verscheen de derde Lineke Tesinga- thriller Jeugdzonde.
Met Blauw goud won Otten in 2012 de Diamanten Kogel. Dit is de jaarlijkse Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.
Gevallen engelen is Ottens eerste ‘echte’ roman en ook de eerste roman die AFdH Uitgevers publiceert.